How Do You Analyze Social Media?

I decided to publicize my FB contact list to my FB contacts. Earlier I decided to keep my contact list anonymous, visible to me only, due to competitive reasons but after all, we live in a free market economy. I also decided to publicize my LinkedIn contact list to my LinkedIn contacts.
 
Now everyone who is willing to do so can scroll through my FB contact list and decide for themselves whether I have bought my FB contacts or not. Everyone is also welcome to scroll through all my Twitter contacts/followers @annemariayritys + my 3 other Twitter accounts and check out how many of my contacts/followers are real and how many are robots or fakes. Just to ensure that I never again have to debate with anyone about whether I have bought social media contacts/followers or not.
 
I do hope, however, that anyone who wishes to blame or accuse me for buying social media followers, could take the time to make a more profound analysis of who has bought, where, when, and at what price.
 
At the same time, the person investigating the purchase of social media followers could also check which users in Finland and worldwide have bought Instagram-followers, YouTube-subscribers, Facebook-followers etc. + paid for advertising in various social media channels.
 
Furthermore, anyone who likes to investigate people and brand behavior on social media, can check who have bought likes and retweets etc. in different social media channels, including Facebook, Instagram, LinkedIn, and Twitter. Just to get a broader perspective on things and to learn how digital and social media works.
 
It is wrong to attack single social media users, blaming these for buying contacts or followers, especially if the analysis about the topic is poor and lacks any kind of in-depth thought or analysis.
 
Anne-Maria Yritys 11.10.2018
 
Ps. You are free to follow me on Twitter @annemariayritys + on my numerous other social media accounts.
=========================================================
Päätin julkistaa FB-kaverilistani FB-kavereilleni. Aikaisemmin piilottelin listaa kilpailullisista syistä, mutta markkinataloudessahan täällä elämme. Julkistin myös LinkedIn-kontaktini LinkedIn-kontakteilleni.
 
Nyt jokainen halukas voi skrollata FB-kaverilistani ja pohtia omassa mielessään, olenko ostanut FB-kaverini vai en. Jokainen on myös tervetullut skrollaamaan Twitter-tilini @annemariayritys + 3 muuta tiliäni Twitterissä, ja tarkistamaan, kuinka moni seuraajista on aito ja kuinka moni on robotti tai feikki. Ihan vain siksi, ettei tarvitse enää väitellä kenenkään kanssa siitä, olenko ostanut some-seuraajia vai en.
 
Toivoisin kuitenkin, että seuraava ihminen joka alkaa minua ahdistelemaan tai syyttelemään some-seuraajien ostamisesta, voisi tehdä hieman kattavamman analyysin siitä, kuka on ostanut, mistä, milloin ja millä hinnalla.
 
Voisi samalla tarkistaa, ketkä kaikki käyttäjät Suomessa ja maailmanlaajuisesti ovat ostaneet Instagram-seuraajia, YouTube-tilaajia, Facebook-seuraajia, maksaneet mainoksista eri some-kanavissa jne.
 
Lisäksi voi tarkistaa, ketkä ovat ostaneet tykkäyksiä eri some- ja digikanavissa, uudelleentwiittauksia jne. Näin saisi asioihin laajempaa perspektiiviä ja oppisi ymmärtämään kuinka digitaalinen ja sosiaalinen media oikeasti toimii.
 
On väärin, että yksittäisten some-käyttäjien kimppuun hyökätään syyllistäen näitä kavereiden tai seuraajien ostamisesta, varsinkaan kun asiasta ei ole minkäänlaista kunnon analyysiä eikä asioita mietitä laajemmin/syvemmällä tasolla.
 
Muualla maailmassa on ihan arkipäivää ja normaalia, että yrittäjillä tai yksityishenkilöillä on esim. 100.000, puoli miljoonaa tai miljoona seuraajaa somessa. Suomessa on niin pienet kotimaan markkinat, että heti kun joku vähänkin poikkeaa joukosta, joku kateellinen hyökkää kimppuun.
 
Olisiko mahdollista ajatella ja ymmärtää, että maailmassa on reilusti yli 7 miljardia ihmistä väestöä ja että ihmiset jotka ajattelevat globaalisti, voivat verkostoitua ja brändätä bisneksiään somessa myös kansainvälisesti ja globaalisti? Kaikki eivät ole tai halua olla juntteja, kuten moni suomalainen edelleen haluaa olla.
 
Kai täällä on jokaisella oikeus olla mitä haluaa, lain määrittelemissä rajoissa? Ei kai kansainvälinen bisnes ole Suomessa mikään rikos? Olen niin kyllästynyt juntteihin, jotka eivät näe omaa napaansa pidemmälle.
 
Anne-Maria Yritys 11.10.2018
 
Advertisement

Looking forward to reading your comments!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.