How Ecological is Your Food?

No one should be able to afford throwing food away but if you do, please remember to sort it separately as BIODEGRADABLE WASTE. Recycling is a MUST for all of us these days.
 
Throwing away food in a world where millions of people starve each year is a matter of poor choices and ignorance rather than a lack of food worldwide. With more than 7 billion inhabitants on our planet today, food for at least 10 billion people is produced, much of which is being thrown away.
 
Biowaste when ending up in landfills, unprocessed, causes methane emissions which in turn cause climate change and is a greenhouse gas at least 30 times as powerful as carbon dioxide (CO2) in the short run.
 
The Finnish Church in Tampere is setting an example by organizing free-of-charge ECOLOGICAL BRUNCHES from surplus/residue food products that have remained unsold by local supermarkets.
 
Today for instance oven-baked salmon, graved whitefish and many vegetarian/vegan dishes were served to citizens. Unless the church would arrange these ecological brunches, all of this food would most probably have been thrown away.
 
#ecobrunch #surplusfood #povertyreduction #climatechange #recycling #biowaste #foodsafety #socialresponsibility #churchinfinland #foodbanks #CSR
========================================================
Kenelläkään ei pitäisi olla varaa heittää ruokaa roskiin ja jos heittää, niin muistaa lajitella biojätteeseen. Biojätteistä syntyy metaanipäästöjä kaatopaikoilla, jotka aiheuttavat ilmaston lämpenemistä lyhyellä aikavälillä jopa enemmän kuin hiilidioksidipäästöt.
Ruoan poisheittäminen maailmassa, jossa miljoonat ihmiset näkevät nälkää vuosittain on valintakysymys ja osoitus välinpitämättömyydestä muita ihmisiä kohtaan sen sijaan, että maailmassa olisi pula ruoasta. Tänä päivänä maapallolla elää yli 7 miljardia ihmistä, mutta ruokaa tuotetaan ainakin 10 miljardille ihmiselle. Kenenkään tällä maapallolla ei siis tulisi nähdä nälkää. Silti suuri osa maailmalla tuotetusta ruoasta päätyy ennen pitkää roskikseen sen sijaan, että sillä ruokittaisiin nälkää näkeviä.
Messukylän seurakunta Tampereella näyttää esimerkkiä ja järjestää maksuttomia ekobrunsseja hävikkiruoasta. Tänään oli tarjolla uunilohta, graavisiikaa ym. herkkuja jotka olisi mitä luultavimmin heitetty roskiin ellei brunssia olisi järjestetty.
#ekobrunssi #ruokahävikki #hävikkiruoka #köyhyydentorjunta #ilmastonmuutos #kierrätys #biojätteet #ruokaturva #yhteiskuntavastuu #messukylänseurakunta #kirkonkotimaantyö #leipäjonot #vastuullinenliiketoiminta @ Tampere, Finland
Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.